Evelyn samler kompetanse i bedriften sin og for seg selv!

Fra massør med enkeltmannsforetak til massasjeterapeut med AS!

Jeg heter Evelyn Nathalie Lindheim-Eriksen og har jobbet med massasje siden 2012 under Fysikalsk HjemmeMassasje( FHT). Akkurat nå er jeg massør, men jeg fullfører snart utdanningen for å bli massasjeterapeut. I 2020 gikk jeg over til AS og i 2021 startet jeg en større bedrift for fysikalsk tverrfaglig behandling, Fysikalske HjemmeTjenester AS (FHT) og jobber nå med å utvikle denne bedriften. Min interesse for fysikalsk massasjebehandling er veldig stor og jeg trives svært godt i dette feltet!

 

 

Utdanning, arbeid og etterutdanning

Opprinnelig så er jeg utdannet innen klassisk muskelmassasje hos Bio Medicus Akademiet, og i 2012 ble jeg massør der. Helt siden 2016 har jeg siklet etter utdanning i massasjeterapi hos Institutt For Helhetsmedisin (IFH) for å bli massasjeterapeut med godkjenning av Norges Massasjeforbund. Derfor er jeg svært glad for å kunne si at denne drømmen går i oppfyllelse og at jeg snart fullfører utdanningen min hos IFH!

Jeg har alltid vært opptatt av helse og kropp. Da jeg var liten pugget jeg muskel anatomien og fordøyelsessystem, selv om det ikke var nødvendig for skolearbeidet. Når jeg ønsker å lære barna mine litt anatomi, som nå er ungdommer, tar vi litt anatomi undervisning når mannen min, pappa eller broren min har jaktet. Hvordan kroppen fungerer og musklene sine funksjoner, har interessert meg lenge. Det å være massør er en flott mulighet til å utforske og bruke dette på en direkte involvert måte; hvor jeg kan jobbe med hendene, kjenne på anatomien og påvirke den. Når lærerne på IFH lærer oss muskel funksjoner, er det lettere for meg å vite hvilken muskel som er påvirket bare jeg ber pasienter om å gjøre noen få bevegelser. Det vil også gjøre det enklere å behandle utsatte områder.

 

God utdanning hos Institutt for Helhetsmedisin (IFH)

­Det er hyggelig å gå på IFH, og stoffet jeg lærer på skolen gjør at jeg føler meg veldig trygg på kunnskapen min. Skolen skaper et solid grunnlag i medisinsk teori hos oss som elever, som så brukes for å veilede den fysikalske behandlingen i utdanningen. Det vi lærer er ytterst relevant til praksisen av massasjeterapi/muskelbehandling og gir en god verktøykasse av kunnskap som jeg benytter meg av. Samholdet i klassen er sterkt, og vi har kost oss masse både i og utenfor studiene.

 

Utvikling innen det fysikalske

Da jeg først ble massør så ønsket jeg å bli med i Norges Massasjeforbund, men det viste seg at utdanningen min ikke var kvalifisert for dette med den skolen jeg valgte å gå på tidligere. Interessen min innen massasje er spesifikt den fysikalske delen, hvor jeg har stor tro på at jeg kan hjelpe andre. Jeg fant etter hvert ut av at jeg kunne ta hele utdanningen til massasjeterapeut hos IFH og bli godkjent som medlem av Norges Massasjeforbund. Det gjorde valget ganske klart. Etter en liten forsinkelse, fordi jeg fikk barn, fullfører jeg nå snart hoved-utdanning hos IFH!

Massasjefaget liker jeg godt og muligheten til fordypning innen det fysikalske og i medisinske fag etter mange år med erfaring setter jeg stor pris på. Læren om det grunnleggende fysikalske med anatomi, fysiologi, osteologi, sykdomslære m.m., som så knyttes sammen med de forskjellige mulige behandlingsformene – er noe som er veldig berikende for mine behandlingsferdigheter. På studentklinikken hos IFH får vi praktisert teorien vi lærer i tillegg til egne timer utenfor pasientklinikken som vi må levere inn for å få godkjent studie.

Jeg er også veldig glad for at Norges Massasjeforbund setter opp kurs med dyktige og kunnskapsrike kursholdere for medlemmene sine. Det gjør at vi frisker opp kunnskapen eller lærer noe nytt for kompetanseheving. De arrangerte nylig spennende fagdager hvor vi fikk lære om kopping, myfascielle teknikker og Demo Nevro Modulation.

 

 

En bredde av ferdigheter

Jeg gir mange forskjellige typer massasje, og utøver både idretts-, klassisk, dypvevs-, lymfe- og omsorgsmassasje – med fokus på det fysikalske og berøring. I tillegg gir jeg treningsveiledning og et unikt tilbud vi har hos FHT som vi kaller «Besøksassistent». Besøksassistent er et tiltak for de som vil ha ekstra støtte i hverdagen, enten det er hjelp med aktiviteter de har vansker med eller om de bare vil ha litt samvær. FHT tilbyr også Personlig Trener (PT) som en egen tjeneste, som også har vist seg å ha god effekt i kombinasjon med massasjebehandling hos de med utfordringer i bevegelsesapparatet. PT’ene våre er naturligvis også sertifiserte. Vi har troen på at tverrfaglig samarbeid er veien til god helse, og vurderer kontinuerlig om det er flere helserettede tjenester vi skal implementere under FHT.

 

Veien til  AS

Jeg er stolt av behandlingene jeg kan tilby, og har mye erfaring med å gi dem, i løpet av min karriere. Helt fra enkeltmannsforetaket, som Fysikalsk HjemmeMassasje frem til nåværende AS har det vært en utvikling i behandlingene. I 2018 fikk jeg min første kollega. Det var en av gangene jeg tok massasje hos IFH, hvor hun jeg fikk behandling av var så flink i faget sitt at jeg spurte om hun ville ha jobb. Hun fikk med seg flere i klassen som også fikk jobb hos meg, og fortsatt jobber her den dag i dag. Etter hvert når man en begrensing på hva man kan gjøre på egenhånd, og i 2021 stiftet jeg derfor Fysikalske HjemmeTjenester AS (FHT) som bedrift og fikk med meg flere eiere. Der jobber vi med å skape et større «vi» av fysikalske eksperter med forskjellig ekspertise som er samlet under ett tak. Vi ønsker å levere flere fysikalske hjemmetjenester og å gjøre det enklere for pasienter som har det vanskelig.

 

Folk opplever bedring av massasje

Den beste delen av jobben er muligheten til å kunne hjelpe folk med smertene deres og virkelig både kjenne og se hvor mye bedre de blir etter behandling. De positive tilbakemeldingene vi får av folk som får lindret problemene sine er en veldig tilfredsstillende del av jobben! Konstant faglig utvikling og å kunne se effekten av at jeg blir flinkere, samt fornøyde pasienter er en flott motivasjonskilde for videre arbeid i dette fantastiske yrket!

 

Satser på markedsføring

Kundene mine er varierte, det er både folk som ønsker å løsne stiv muskulatur etter hektiske og stressende hverdager, og de som har andre vansker som de vil ha hjelp med. Jeg  markedsfører behandlingene på Facebook, Instagram og TikTok og har sett god effekt på å nå fram med det. I Fyskikalske HjemmeTjenester satser vi ytterligere på markedsføring for å få vekst i bedriften og har ansatt en markedskonsulent for å få til dette. Vi vet at det er mange som kan ha nytte av våre behandlingstilbud og prøver flere kanaler for å nå fram til dem.

 

Passer godt på meg selv

Hver dag i ukedagene trener jeg, og bruker kunnskapen jeg har fra yrket mitt til å passe på min egen kropp. Det er ikke alt man klarer å gjøre selv, så jeg har fått behandling i studentklinikken til IFH, og jeg kjøper behandling fra egne massører. Når man ivaretar helsen til så mange andre, så er det viktig å ikke glemme seg selv!

 

 

Pasienter er skuffet over momsen

Det er mange pasienter som kjenner på kroppen at massasjebehandling hjelper dem, og som er misfornøyd med ekstrakostnaden ved moms. At de må betale mer for behandling de er fornøyde med fordi den blir satt i kategorien  «alternativ behandling» er en uting, da massasje er den mest brukte komplementære behandlingen i følge undersøkelse fra NAFKAM.  Dette gjelder spesielt pasientene hvor momsen gjør at de nå ikke har råd til like mange behandlinger som de virkelig trenger. Massasje var momsfritt i mange år, og her burde politikerne endre tilbake med tanke på folk flest!

Her kommer eksempel på hva 2 av våre pasienter  hos FHM har uttalt:

  1. «For min del betyr dette 25 % mindre bruk av massasje. Jeg, med MS og kols, får i dag behandling hjemme. Hver 4 behandling har jeg ikke råd til på grunn av innføring av mva. Dette går utover de som har dårlig råd. De som trenger slik behandling, skal få det på lik linje med annen fysikalsk behandling»
  2. «MVA er en stor belastning for økonomien min siden sykdommen har gjort meg ufør. Samtidig trenger jeg behandlingen fordi den gir meg veldig god effekt mot smerter i kroppen, stivhet og migrene. Jeg sover bedre og tar mindre smertestillende.»

Vi har fått skriftlig godkjennelse av våre pasienter hos FHM om at vi kan bruke sitatene i artikkelen.

Jeg mener at beslutningen om å fjerne mva-fritaket gir dårligere utfall for de som mottar behandling og tyner de som allerede sliter mest. Da lurer jeg bare på: Hva er hensikten med å gjøre massasje behandling dyrere når folk oppsøker den fordi de trenger den?

 

Fjerne stigmaet useriøse gir – jobbe for beskyttet tittel

Useriøse mennesker som feilaktig kaller seg massører er en utfordring som har vart lenge. Nyhetsartikler om massasjesteder som tilbyr noe helt annet enn massasje er en belastning. Det gjør meg trist å tenke på at det kan være folk som ville hatt nytte av massasjebehandling, som kanskje unngår det fordi ryktet skaper feil oppfatning.

Vi må fullføre flere år med studier, (vi som utdanner oss ved IFH og får 60 studiepoeng ved endt utdanning,) før vi kan behandle pasienter og bli medlem i Norges Massasjeforbund. Men fordi titlene våre ikke er beskyttet, så tar det bare noen få uproffe folk til for å skade ryktet til alle i yrket vårt. Utdanningen som jeg har tatt inkluderer flere fag i medisinsk kunnskap: osteologi, anatomi, fysiologi, sykdomslære, kliniske tester, osv., og spesialiserte fag for behandlingsformer: klassisk massasjeterapi, idrettsmassasje og skadebehandling, treningsveiledning, medisinsk massasje, osv. Jeg synes at det er urettferdig at vi, som går igjennom en slik grundig utdanning, skal forveksles med useriøse og ufaglærte.

Det burde etableres beskyttede titler for yrket vårt, slik at det blir lettere for pasienter å velge riktig behandler, og lettere for oss å umiddelbart bevise kompetansen vår. Jeg er sikker på at dette ville bidra til å fjerne stigma og kunne få en meget positiv effekt innen fagfeltet vårt.

Derfor bør du som leser dette alltid velge en massør/massasjeterapeut som er medlem i Norges Massasjeforbund for kvalitetssikring av godkjent utdanning samt pasientsikkerhet.

 

Store planer for framtiden

Om 5 år håper jeg at Fysikalske HjemmeTjenester AS har blitt en større bedrift med flere behandlere og et bredt spenn av kompetanse. Målet er at vi skal hjelpe pasienten, samt at vi som behandlere, spiller hverandre gode. Jeg vil fortsette å jobbe med hendene og hjelpe andre, og ha utviklet meg med enda mer kunnskap innen fysikalsk behandling. Den ultimate drømmen er så klart at momsfritaket kommer tilbake, at vi har beskyttede titler og mange fornøyde pasienter!

 

Vi har alltid Norges Massasjeforbund i ryggen!

For meg så betyr Norges Massasjeforbund profesjonalitet, kvalitet og den beste organisasjonen for pasientsikkerhet innen vårt fagfelt. Med dere i ryggen så føler jeg meg svært sikker i arbeidet mitt og at jeg har et nettverk av andre å lene meg på. Jeg setter stor pris på at forbundet vektlegger vitenskap og jeg jobber alltid selv og i FHT for at den fysikalske behandlingen er ordentlig og forsvarlig. Arbeidet som blir gjort for å beskytte og fremme massasjefeltet er veldig viktig og bra, og jeg har stor tro på Norges Massasjeforbund som vår samlende og seriøse yrkesorganisasjon.

 

Web: Berit Skyttern