Forfatter og massasjeterapeut Stig Martinsen

Hva inspirerte deg til å skrive en bok om massasje?

– Hensikten med boken min er å nå ut med et budskap om hva massasje egentlig er, og alt det positive massasje og berøring gjør med oss. Jeg ønsker også å skape enda mer interesse for massasje.  Dette er mitt bidrag til å sette massasje “på kartet”.

Hvilke temaer tar boken for seg?

– Hva klassisk massasje er og berøringsaspektet. Stress, balanse i hverdagen, søvn og avspenning. Arbeidsstillinger, arbeidsteknikker og massasjeprogram for hele kroppen, samt meget gode illustrasjoner for å tilegne seg massasje til hjemmebruk. Massasje i hjemmet og massasje for gravide er også temaer. Ellers er det tips om noen styrkeøvelser, tøynings- og sirkulasjonsøvelser og øvelser for gravide. Boken fås kjøp i klinikken på Bogerud og hos bokhandelen.

Du jobber hovedsakelig som massasjeterapeut. Hva fikk deg til å velge yrket?

– Min genuine interesse for menneskekroppen, anatomi, fysiologi, psykologi og trening gjorde valget enkelt. Muligheten til å jobbe nært på mennesker og hjelpe ved spesifikke muskelsmerter og problemer, samt å påvirke til trening, forebygging og en sunn livsstil var nok alle sammenfallende grunner til at jeg valgte dette yrket. Jeg kan både gi råd om øvelser og tøyninger, og gjennom massasjeutdannelsen fikk jeg også repetert, oppdatert og utvidet anatomikunnskapene. Jeg har tidligere drevet mitt eget treningssenter, og hadde erfaring med å starte opp og drive noe på egenhånd hvilket kom til nytte nå.

Hvordan etablerete du deg som massør?

Rett etter utdannelsen leide jeg og en studievenninne et kabinett sammen – først hos en akupunktør på Frogner og så på tverrfaglig klinikk i sentrum av Oslo. Her jobbet det blant annet en homeopat, en psykolog, en hudpleier, en fotterapeut og en fysioterapeut. Disse lokalene ble etter hvert kjøpt opp av nye eiere. Det var i grunn fint å være to i oppstarten, selv om det var flere om beinet på samme sted. Det ga en trygghet og vi kunne ha regelmessig faglig og sosial utveksling. Vi repeterte og øvde på teknikker og grep fra utdannelsen og ga hverandre byttebehandlinger. I og med at driften i disse lokalene etter hvert ble avviklet, kom jeg i kontakt med en fotterapeut på Bogerud. Hos henne fikk jeg leie et kabinett, og dette samarbeidet skulle etter hvert vise seg å bli langvarig. Våre terapiformer fungerte bra sammen, vi delte på husleie, fellesutgifter og skaffet hverandre kunder. Etter hvert overtok jeg også leiekontrakten der, og har drevet muskelklinikken på Bogerud i Oslo siden. Nå i vår har vi 10-årsjubileum!

Hva slags behandlinger gir du?

– Jeg gir de fleste former for massasjebehandlinger: Klassisk, terapeutisk, idrett, velvære/avspenning, triggerpunktbehandling, kopping med mer. Jeg kan også tilby ergonomisk veiledning, treningsveiledning, bedriftsavtaler og massasje for hunder. Jeg selger dessuten gavekort og boken min «Massasje til hjemmebruk» på klinikken.

Hva inspirerer deg i massør jobben?

– Uten tvil kontakten med menneskene og den gode samtalen. Det er spennende å jobbe så nært på mennesker da ingen person eller behandlingssituasjon er lik. Jeg har mye å takke mine klienter for. Det er hele tiden gjennom dem jeg utvikler meg og får ny kunnskap. Jeg tenker at det å behandle er som å legge ut på en reise, man vet ikke helt hva man finner og hva som dukker opp på veien. Det er selvfølgelig motiverende og se når behandlinger hjelper, og at klienter tar tak i egen livsstil. Noen av klientene har for eksempel begynt å trene og oppnådd god helsemessige effekt i godt voksen alder, det er så herlig! Som klient og terapeut jobber man som et team. Det er ikke alltid nok å legge seg ned på en benk og forvente mirakler. Det som skjer mellom behandlingen med for eksempel tøyninger, styrkeøvelser etc. er også veldig viktig. Men… – vi må ikke være formanende og moraliserende, vi må være lydhøre for hva kundene ønsker.

Hvis man har en, kall det, ydmyk tilnærming til dette yrket vil det alltid være noe å lære og bli inspirert av slik som psykologi, kommunikasjon og behandlingsteknikker. Det er noe som heter: «Den dagen du tror du er ferdig utlært, så er du ferdig!»

Hva er positivt med en massasjebehandling?

– Massasje er forebyggende, behandlende og rehabiliterende. Det skjer mye forskjellig i kroppen under en massasjebehandling, og noen av de positive effektene kan være at man blir avspent, mindre stresset, får energi og øker blodsirkulasjonen. Massasje demper uro og gir bedre søvnkvalitet. Etter massasje blir musklene mykere, og blod- og lymfesirkulasjonen øker, noe som igjen gir en rekke helsemessige fordeler. For ikke å snakke om velværet massasje gir, mye på grunn av et av de mest kjente ro-hormonene som heter oxytocin.

 

Hvordan feirer du 10-årsjubileum for Muskel- og Massasjeterapi klinikken på Bogerud?

Det ble feiret bl.a ved at de som ønsket var hjertelig velkommen til Åpen Dag på Bogerud lørdag den 10. juni (kl. 10 – 17) Det ble servert musserende drikke, kake, frisk frukt og kaffe. Det var ellers tilbud på gavekort, og ved kjøp av tre eller flere 60 minutters massasjebehandlinger fulgte det med et gratis eksemplar av den rikt illustrerte boken “Massasje til hjemmebruk”.

Stig Martinsen forteller også at han gjerne deler ut NMF-brosjyrer til de som ønsker, og fremhever gjerne til publikum at han er medlem i Norges Massasjeforbund som jobber for å fremme massasje og vårt flotte yrket som vi er så stolte av!

Intervjuet av Berit Skyttern

Stig Martinsen

Stig Martinsen brenner for livsstils motivasjon i sammenheng med hele menneskekroppen og dens maskineri, og har med sin spennende bakgrunn mye å dele. Han er personig trener fra Norges Idrettshøyskole, massasjeterapeut fra Axelsons Body Work School og hundefysioterapeut fra Aquadog. Han er medlem i Norges Massasjeforbund og driver sin egen klinikk, som har 10-årsjubileum i disse dager. Her tilbyr han massasjebehandlinger for både 2- og 4 bente. Klinikken kan også tilby fot terapi. Stig Martinsen er forfatter av boken “Massasje til hjemmebruk” – for deg som er interessert i massasje og dens helsemessige virkninger. Boken inneholder et komplett massasjeprogram, med grundig innføring i massasjegrep og massasjeteknikker.