Tine hjelper mennesker med å ta vare på seg selv!

Av de som utdanner seg til Massør MNMF eller Massasjeterapeut MNMF er det stor aldersforskjell. Noen starter tidlig, mens en del allerede har mange års erfaring fra andre jobber. Ikke sjelden kan det også vise seg å være en fordel. For det første så modnes en med alderen, og for det andre er det letter å finne ut hva som virkelig er viktig for en selv i arbeidslivet. Som Massasjeterapeut jobber man tett på mennesker og menneskekroppen, og derfor er valget av utdanning som gir nok tyngde innen anatomi og massasjefag vesentlig for å kunne utføre et godt håndverk. NMF vil gjerne få presentere Liv Katrine Herstad, eller bare Tine som de fleste kaller henne. Hun er 62 år, bor og jobber på Kongsberg.

 

Variert bakgrunn

Jeg har jobbet hele 16 år på apotek. Jeg var først 6 år på et sykehusapotek, og deretter arbeidet jeg på vanlig apotek fra 1982-1998. Etter hvert ønsket jeg å prøve meg på noe annet og jobbet 5 år frem til 2003 som support- og opplæringskonsulent i Profdoc Norge AS som drev med  journalsystemer for leger og bedriftshelsetjeneste. Jeg jobbet også 1 år med elektronisk meldingsutveksling i helsevesenet frem til 2004, men der trivdes jeg ikke.

 

Massasjeutdanning og oppstart av klinikk

Jeg trengte en forandring og etter litt tankevirksomhet bestemte jeg meg for å begynne på Axelsons Bodywork School på grunnkurs i massasje! Her ble jeg bitt av basillen, og bestemte meg for å fullføre hele massørutdanning våren 2004, og gikk fra studentmedlem til ordinært medlem hos Norges Massasjeforbund.

I august 2004 bestemte jeg meg for å starte opp klinikken «Den Gode Sirkel».

Samtidig som jeg startet for meg selv var jeg deltidsansatt ved Profdoc Norge AS som opplæringskonsulent i 4 år frem til 2008. Jeg ønsket meg mer kunnskap med flere verktøy for å utføre best mulig behandlinger, og fullførte videre til Massasjeterapeut i 2005 og Medisin Grunnstudium i 2006. Dette ga meg enda mer balast og trygghet i yrket mitt. Fra januar 2009 var tiden inne for å utøve yrket på fulltid, og det er her jeg er i mitt rette element!

 

Veien ble til underveis

Veien videre startet i første del av massasje-utdanningen. Lite visste jeg om hvilke muligheter som fantes. Jeg var blant annet på flere intervjuer for bedriftsmassasje, men endte opp med å jobbe alene i min egen klinikk – noe jeg ikke så for meg da jeg begynte. De første 5 årene drev jeg klinikken på deltid, og hadde deltidsjobb ved siden av. Jeg fullførte også utdanningen til Massasjeterapeut hvilket jeg følte at jeg trengte for å være kompetent nok og trygg i å behandle klientene mine.

 

Forstår kroppens bevegelsesapparat

Mine massasje-behandlinger er helt klart helserettet. Jeg har både unge og gamle klienter i alle aldre. Det er ca. 80 % damer og 20% menn som kommer til meg. Klientene mine har mange forskjellige utfordringer med bevegelighet (muskler og bindevev), sirkulasjon og smerter. Jeg har et stort fokus på å forstå kroppens bevegelsesapparat, anatomi, og sammenhenger. Jeg benytter meg av alle massasjeteknikker jeg har lært, og tilpasser behandlingen til hver enkelt klient. Ikke sjelden har jeg «forskningsprosjekter» på meg selv, for å finne, og ikke minst forstå bevegelsesapparatet og sammenhenger.

 

Motiverer mennesker til å ta vare på seg selv

Klientene som går hos meg er stort sett personer som vil, og forstår nytten av, å ta vare på seg selv. Dette mener jeg er utrolig viktig, og jeg ønsker å være en motivator. Sammen med massasje-behandlingen, gir jeg blant annet tips om øvelser. Vi snakker også om tilpasninger i forhold til jobb som går mye ut på ergonomiske råd.  Ellers gir jeg tips i forhold til endring av livsstil hvis dette blir et naturlig tema. Alt tilpasses hele tiden etter hva som trengs!

 

Friheten ved å drive for seg selv betyr mye

Jeg mener det er viktig å tenke at man skal gjøre seg sterk til det man driver med, og at man helst skal fungere best mulig livet ut. Som massasjeterapeut velger jeg å jobbe hver dag, men ikke nødvendigvis fulle lister. Dette gir meg en frihet jeg setter veldig høyt ! Klientene mine får time når de trenger det, og jeg slipper å slite meg helt ut. Markedsføring er for min del nå jungeltelegrafen. Da jeg startet «Den Gode Sirkel» hadde jeg ukentlig annonse i lokalavisa, mens i dag er det markedsføring gjennom sosiale medier som gjelder for de fleste.

 

Søker alltid best mulig resultat

Jeg hoppet av en jobb jeg ikke trivdes i, fordi jeg savnet å jobbe direkte med mennesker. Heldigvis! Jeg er så glad for at jeg fikk se hva det betyr! Jeg ble inspirert til å gå grunnkurs på Axelsons, Massør – av en instruktør på treningssenteret jeg gikk på. Det ga virkelig mersmak, og jeg har aldri angret!  Det å jobbe som Massasjeterapeut er en fysisk hard, men også veldig takknemlig, jobb. Jeg er glad i mennesker, jeg liker å hjelpe mennesker, og gjør hva jeg kan for at de skal få best mulig resultat. Alltid!

Jeg har i årenes løp tatt en del kurs som Norges Massasjeforbundet har arrangert i forbindelse med årsmøte. Det har vært nyttig lærdom! Jeg har spesielt tatt med meg en større forståelse for forskjellige bindevevs- og arr-behandlinger. Kursene er veldig inspirerende! Både faglig, men også kollegialt.

Jeg har lagt inn trening som en del av jobben min. Det var for meg et smart valg, for uten styrke- og bevegelighetstrening, hadde jeg rett og slett ikke klart jobben min. Jeg liker også å bruke naturen til turer, trening, rekreasjon og påfyll. Yoga har også blitt en favoritt for å ta vare på meg selv, og å kunne gi mest mulig som behandler.

 

Medlemskap i NMF er en nødvendighet og et gode!

Massasjeyrket  er en anerkjent behandlingsform som har eksistert i tusenvis av år. Det er ekstremt viktig av de som trenger hjelp, kan få sjansen til å velge den behandlingen som hjelper dem best! Tenk om vi hadde fått fjernet momsen på behandlinger igjen. I min praksis må jeg nå legge på moms, da myndighetene har bestemt det. Resultatet er at noen sjeldnere kommer til behandling grunnet økt pris. Kanskje de velger en behandlere uten moms, som nødvendigvis ikke gir den hjelpen de har opplevd å få hos meg før? Dette er en urettferdig konkurransevridning som politikerne må reversere!

Heldigvis har vi Norges Massasjeforbund! Uten dem tror jeg faktisk det hadde vært vanskelig, på sikt, å overleve i vårt viktige yrke! De står på og jobber for oss og yrket vårt på alle plan. De har gode kontakter, og møter opp der de kan møte de som bestemmer. Å være medlem tror jeg styrer fremtiden vår!

 

Har en drøm

Om 5 år..? Da har jeg nådd pensjonsalder, men jobber antagelig litt fortsatt. Drømmen er å gi ut en bok om muskler og bevegelse. Jeg mener at litt mer generell kunnskap hadde gjort det lettere for menig mann å skjønne verdien av å styrke og å ta vare på seg selv. Dette er noe jeg ønsker å bidra med, avslutter Tine Herstad.

*************************************

Intervjuet av Berit Skyttern

Web: Berit Skyttern