Veien mot målet – møt energibunten Anneline Mauseth, Norsk Personalpleie

Vokst opp med massasje

Jeg heter Anneline Mauseth. Jeg er en blid massør på 31 år som har drevet med massasje siden 2009, og ble ferdig utdannet massør- og muskelterapeut i 2010. Jeg tok egentlig mitt første massasjekurs på massasjestol, som ofte blir brukt ute på bedrifter, i mai 2005. Kurset tok jeg hos moren min som startet Norsk Personal Pleie, bedriftsmassasje på 2000-tallet. Hun ønsket en arvtager. Men som de fleste tenåringer, så ville jeg ikke bli som min mor, eller min far. Men likevel – jeg har jo vokst opp med både massasje, og mye av det “alternative“ på slutten av 90-tallet slik som homeopati, naturmedisin, urter, oljer, o.l.

Jeg startet ikke på alvor med massasje før jeg begynte på Balanz i 2009. Jeg er tredje yngst i en søskenflokk på sek. Som dere skjønner kommer jeg fra en stor familie, og jeg har alltid vært glad i mennesker. Naturligvis ville jeg jobbe med mennesker. Jeg har alltid likt det håndfaste, praktiske best –  og har nok alltid vært litt treg innen data- og teknologiverden. Den dag i dag liker jeg best å skrive for hånd med blyant og viskelær.

Forskjellige bransjer

Jeg har prøvde meg i mange forskjellige bransjer, før jeg endte opp som selvstendig næringsdrivende som massør og muskelterapeut. Som 13 åring begynte jeg med å vaske og å gjøre hagearbeid. Som 15 åring fikk jeg min første ordentlige betalte sommerjobb på en kafeteria. Her hadde moren min også klinikk fra 1996-2004. Jeg prøvde meg på pub og pizzeriaen i Åmot som 16-17 åring, og som frivillig hjelpejente på en frisørsalong etter skoletid i nesten 2 år. Jeg gikk ferdig 3 år på videregående og fikk studiekompetanse. Det var mitt eneste mål. Komme meg igjennom skolen og få den studiekompetansen alle snakker om er så viktig. Jeg fullførte videregående på tegning,form og farge linjen da jeg visste at dersom jeg skulle komme meg gjennom skolegangen, måtte jeg ha en praktisk skolegang. Å gå tre år på allmenn var uaktuelt. Linjen jeg gikk heter i dag Design & Håndverk.Jeg flyttet for meg selv til Hokksund i 2004, og som student var det trange kår.

Jeg jobbet som telefonselger sommeren jeg var 18 år. Den jobben ble jeg nesten syk av, da du fikk kjeft uansett hva du gjorde. Enten av dem du ringte, eller av sjefen for ikke å ha solgt nok. ALDRI igjen. Jeg fikk meg derfor en vikarstilling som butikkmedarbeider på Prix i Hokksund.

Etter endt videregående, fullførte jeg 6 måneder på Make-up skolen AS i Oslo. Jeg gikk ut som Sminkør og Fargekonsulent med Vippe Extensions. Men som 19 åring var jeg redd for å sats på egen klinikk. Så jeg fortsatte å jobbe annenhver helg på Prix. På den tiden var det ikke lett å få noen annen jobb. Og jeg endte opp med å måtte be om hjelp fra NAV. De tre månedene var helt forferdelig! Jeg troppet opp i januar, godtroende om at jeg skulle få jobbsøkerkurs og hjelp til husleie, strøm samt livsopphold. Jobbsøkerkurs fikk jeg ikke før jeg hadde gått arbeidsledig i tre måneder! Frem til da måtte jeg søke hver måned om hjelp. Jeg fant fort ut at den eneste du kan stole på, som ønsker deg ditt beste, er deg selv!. Og innen de tre månedene hadde gått hadde jeg selv skaffet meg sesongbasert jobb hos Plantasjen i Mjøndalen.Igjen sitter jeg bak en disk. Og her var det rang på arbeidsplassen, og så dårlig arbeidsmiljø, at etter to måneder var jeg glad det hele var over. Sommeren sto for dør og jeg viste at jeg nå hadde fulle uker på Prix mens de andre fast ansatte hadde sommerferie. Og når august kom, hadde jeg skaffet meg 80% stilling på Mix kiosken i Hokksund med gatekjøkken og videoutleie.Her ble jeg i tre år.

Utslagsgivende coaching

Det var først etter at jeg tok massasjekurset i 2005, at ting begynte å spinne.En Coach som heter Jack Johnsen skulle holde et foredrag for terapeutene mamma hadde i bedriften sin. Jeg var aldri selv ute på bedrift og ga massasje den gangen, men jeg fikk lov til å være med på kursene. Jeg husker ikke helt hva foredraget innholdt. Men Jack la godt merke til meg. Jeg var nemlig blitt en litt kynisk og sint 20-åring som hadde mistet trua på verden og var full av “galle“.

Dette var en gammel venn av mamma, så han tilbød meg gratis coaching. Dette sa jeg heldigvis ja til. Jeg fikk coaching i to år, og på disse to årene utviklet jeg et bedre selvbilde. Jeg fikk bygd opp selvfølelsen, og fikk trua på meg selv. Jeg lærte om “The Secret”; du får alt du ber om. I 2009, hadde Jack blitt en av eierne til Norsk Personal Pleie. Mamma måtte gi seg av helsemessige årsaker. Jeg begynte å bli ordentlig lei av å stå bak disken på Mixkiosken, og etter en lang samtale fikk Jack meg til å satse som terapeut. Jeg fikk hjelp med alle papirsøknader, org.nr og alt det praktiske med å bli selvstendig næringsdrivende.

Utdanningen

Det var viktig at  jeg fikk meg en skikkelig utdanning, og der kom Balanz inn i bildet. Nå startet min vei til å bli en som kunne være der, lære meg å hjelpe andre og å jobbe med mennesker i yrket som massør. Moren min bodde på dette tidspunktet i Larvik, så jeg fikk være hos henne mens jeg gikk på helgekurs. Allerede etter første massasjekurs modul M1, begynte jeg ute på bedrifter med massasjestol. Jeg pendlet fra Modum til Tønsberg, Sandefjord, og Oslo, og de nesten to årene jeg gikk på  skole var slitsomme med mye kjøring, jobbing og pugging. MEN jeg som aldri har vært skoleflink, fant ut at det å pugge muskler og kropp på latinsk plutselig ikke var så vanskelig, når det er noe du interesserer deg for. Jeg lærte mye den tiden jeg studerte på Balanz, og er veldig takknemlig for at jeg valgte akkurat denne skolen. Daniel Hellquist er en fantastisk lærer.

Etableringen

Etter endt utdanning måtte jeg etablere meg.Jeg startet ute på bedrift med forbyggende bedriftsmassasje på arbeidsplassen under hele utdanningen min. Dette var en flott mulighet til å få erfaring med kropp og massasje, uten å være redd for akutte skader, eller gjøre noe feil, da det var på et forbyggende plan innen helse. Dersom noen kom med akutte smerter så sendte jeg dem videre til de som hadde kompetanse til å hjelpe.

I oktober 2011, startet jeg å gi massasje behandlinger hos Finess hud og velvære på Åmotsenteret. Jeg var tilkallingsmassør pluss at jeg jobbet fast hver fredag. Jeg betalte 30% av fortjenesten som husleie. Dette var en flott ordning i stedet for at leien skulle være fast. Slik visste jeg at jeg fikk dekket inn husleien.

Norsk Personlapleie og egen klinikk

Sommeren 2012 sto jeg ved ett veiskille. Jeg hadde søkt meg inn på alle fysioterapiskolene i Norge. Jeg visste det var vanskelig å komme inn, men søkte lykken. Jeg ville gå på skole i Norge i håp om at jeg kanskje kunne ta vare på det jeg allerede hadde opparbeidet meg. Men fikk avslag. Dermed endte det med at jeg tok over Norsk Personal Pleie. Slik kom bedriften moren min hadde startet i hendene mine. Og jeg ga massasjebehandlinger på samme senter som hun hadde gjort.

Januar 2014 ga Finess hud og velvære seg. Jeg fikk beholde rommet mitt, og startet egen klinikk.På klinikken min tilbyr jeg velvære, klassisk massasje, spa med hot stone, idrett/muskelterapi med triggerpunktbehandling, kopping og stretching.Etter hvert har jeg også tatt inn litt spa som ansiktsmassasje med produkter, voksing, vipper og negler.Kundene mine er damer og menn. Unge, voksne og gamle kommer til meg på klinikken. Ute på bedrifter, er det de ansatte som får behandling.

Jeg brukte lite penger på markedsføring i starten, da jungeltelegrafen er den beste reklamen du kan skaffe deg. Det er blitt mer det siste året gjennom annonser på facebooksiden min.

Godhet for mennesket

Det som inspirerer meg til å jobbe som massør er mennesket! Det å kunne hjelpe folk med massasjebehandlinger. Samtidig skjemme bort og være god mot andre. For å holde meg oppdatert i faget har jeg tatt etterutdanningskurs innenfor lymfedrenasje. Ellers har jeg kun repetert fra permene mine hjemme. Jeg har også vært på etablerermøte og terapeutkvelder og utvekslet erfaring med andre terapeuter.

For å ta vare på meg selv og min egen helse mottar jeg selv massasje jevnlig, strekker ut etter jeg har gitt behandling, går på yoga, tenker på kosthold, trening og helse.

Trygghet for meg, trygghet for klienten

For meg betyr det å være medlem i Norges Massasjeforbund bl.a trygghet. Det er en forsikring å være medlem i et kvalitets forbund , som  igjen forteller mine klienter at jeg er en seriøs utøver.

Drømmen min er å jobbe med rehabilitering. Men egentlig føler jeg at jeg lever drømmen min nå som jeg jobber med mennesker hver dag. Det å hjelpe mennesker, være der – det er en meget takknemlig jobb. Både på klinikk og bedrift. Det å komme ut på en bedrift, og oppleve at de ansatte ser deg og du hører at de utbryter: YES!!  Det er torsdag i dag! Endelig massasje!

Veien mot målet

Norges Massasjeforbund ønsker å presentere forskjellige historier om veien til massør yrket, noe som gjenspeiler forbundets brede og dyktige medlemsmasse.

Det å være massør er et ekte håndverker yrke, og i vår medlemsmasse har vi mange med en variert og spesiell yrkes- og utdanningsbakgrunn. Noen har flere år på høyskole og universitet, mens mange kun har videregående skole. Den viktigste egenskapen en god massør har er et godt håndlag, både berøringsmessig og i det å møte personen man behandler med respekt for mennesket.

Vi vil derfor denne gangen få presentere en av våre massører som vi møtte på en av Massasjeforbundets etablerermøter i 2017. Hun er en engasjert, energifylt og flott representant for yrket vårt; nemlig Anneline. Hun har virkelig funnet seg selv etter mange års prøving i yrkeslivet. Vi ba henne fortelle oss litt om seg selv, om hvordan hun kom inn i bransjen og hennes bakgrunn. Hvordan hun jobber og hennes planer videre som inspirasjon for andre medlemmer.