Varierte arbeidsmuligheter som Massør

Egen klinikk, medisinsk/tverrfaglig samarbeid eller spa- eller velværeterapeut?

NMF arrangerer flere etablerermøter på skolene gjennom året, hvor vi tar opp temaer rundt det å starte opp som massør og det å etablere seg i markedet. Spørsmålene er mange på disse møtene, og rent bortsett fra undring over hva slags driftsform man skal velge og hvordan etablere egen bedrift rent teknisk, er det ofte spørsmål om hva slags terapeut man skal bli og hva man ønsker å jobbe med og hvor. For noen utpeker dette seg naturlig utover i utdanningen, mens mange er usikre og søkende. Vi anbefaler alltid å skaffe seg ulik terapeutkunnskap og prøve ulike praksisformer for å bli en best mulig terapeut. Om ikke annet kan man alltids dra nytte av de ulike særegenhetene og hente det beste fra de ulike driftsformene for slik å bli en unik behandler.

Mange varierte arbeidsmuligheter åpner seg nemlig når man er ferdig utdannet massør eller massasjeterapeut. Valgene er mange og man må bestemme seg hvorvidt man ønsker å jobbe innenfor velværesektoren, i et tverrfaglig miljø eller om man vil drive for seg selv.

De fleste går nok ut av skolen ivrige etter å begynne, og har ikke en klar formening om hvilket segment de ønsker å satse på. Dette ønsket vokser seg gjerne frem etterhvert som man får mer «hands-on» erfaring, og opplever den varierte hverdagen man har som massør og massasjeterapeut.

Som behandler på et spa- eller velværesenter er man gjerne del av en helhetspakke. Omgivelsene innbyr gjerne til total avslapning for kunden, og massasjebehandlingene er jo gjerne farget av dette. Man får behandling i flotte lokaler, gjerne som en del av et større tilbud. Terapeuten gir ofte en klassisk helkroppsmassasje og kunden får slappet av og stresset ned. Man benytter gjerne eteriske oljer, myke håndgrep og vakker bakgrunnsmusikk. I forkant av behandlingene blir man sjeldent spurt om noe særlig mer enn om man har skader, vært operert eller om det er andre ting massøren skal ta spesielle hensyn til. Prisene på behandlingene gjenspeiler ofte det faktum at man er en del av en helhetsopplevelse og ligger nok en del høyere enn vanlig i markedet. Ofte er dette en engangsopplevelse for kunden og terapeuten får sjelden muligheten til å følge opp kunden videre med behandlinger senere. Terapeuten er som regel ansatt ved spa- eller velværesenteret og kommer som regel til dekket bord hva det gjelder kundebookinger og antall timer.

Noen terapeuter velger å knytte seg til klinikker som leier ut til terapeuter innen andre yrkesgrener, som hudpleiere, kiropraktorer, fotpleiere, naprapater, osteopater, refleksologer, fysioterapeuter, leger med flere. Tanken bak disse tverrfaglige sentrene er at man skal dra nytte av hverandres kunnskap og erfaringer, og samarbeide på tvers av yrkesgrenene. Hensikten er at pasienten eller kunden skal ha kortest mulig vei til hjelp og at man gjør selv det man kan som terapeut og videre anbefaler tilleggsbehandlinger innenfor senteret. Massøren jobber her tett på andre lignende yrkesgrupper. Det betyr jo at man hele tiden må være kunnskapstørst og på hugget når det gjelder teknikker og kunnskap om behandlingsformer både innenfor massasje, men også innenfor annen komplementærbehandling. I tillegg blir man dreven på journalføring og behersker lett å kommunisere med andre helsearbeidere innenfor det etablerte helsevesenet. Fordelen med å jobbe tverrfaglig er at man kan utveksle ideer og kunnskap, samt dra nytte av hverandre. Man får ofte hjelp til markedsføring og booking, og har flere å fordele utgifter på. Kunden skal føle seg godt ivaretatt uten at han blir en kasteball mellom forskjellige behandlinger og terapeuter.

Etter endt utdanning er det også mange massører og massasjeterapeuter som velger å starte for seg selv. Da har man fullt ansvar for leie av lokale, booking av kunder, markedsføring, videreutdanning og økonomi. Man har mye ansvar, men også masse frihet. For at man skal kunne etablere en fast kundebase og hele tiden ha nok å gjøre, må man hele tiden være oppdatert og kunnskapsrik, og ikke minst en virkelig god terapeut. Alt man gjør har en terapeutisk tilnærming.

Massøren eller massasjeterapeuten som velger å drive egen klinikk, er så heldige å kunne skape sin egen arbeidsplass. Mange velger å jobbe med bedriftsbehandlinger i tillegg til kunder i eget lokale. Uansett, man har alene ansvaret for kundens beste, og må gjøre sitt ytterste for at kunden skal føle seg godt ivaretatt. Man får gjerne benyttet all kunnskap man har lært om teknikker og behandling. Mange av behandlingene man gir er gjerne rettet mot ett spesifikt problem, og kunden blir gjerne satt opp til ny time regelmessig gjennom året. Som privat aktør er det en selv som må skape gode relasjoner og gode samarbeidspartnere. Klarer man det, samtidig som man klarer å gi sitt beste til hver enkelt kunde vil man ha en stabil og lojal kundekrets man kan leve av. Hvordan man velger å jobbe, er som sagt opp til en selv. Det viktigste man kan gjøre, er hele tiden å sette kunden først. Fokusere på å hver gang, gi en så god behandling at kunden ønsker å komme tilbake. Massasje skal være godt for både kropp og sjel.

Tekst: Vivi Ann Waggestad